Центар за породични смештај и усвојење представио своју делатност

Одлуком Покрајинске владе, у Суботици је недавно основан Центар за породични смештај и усвојење који брине о деци и одраслима смештеним у хранитељским породицама.

О овој, веома осетљивој категорији, до сада је бринуо Центар за социјални рад, а сада ће се њима посветити нова институција, која ће својим радом обухватити кориснике Севернобачког, Западнобачког и Севернобанатског округа.

Значај отварања Центра за породични смештај и усвојење је побољшање квалитета заштите деце без родитељског старања и одраслих лица. Један од циљева ове установе је популарисање хранитељства кроз разне активности – објаснила је Драгана Kилибарда, директорка Центра, који је у августу преузео део надлежности Центра за социјални рад. – Тиме смо преузели бригу о 112 хранитељских породица у којима се налази 220 деце. Наши стручни радници ће обићи све хранитељске породице, дати им стручну подршку, како њима, тако и деци која су у хранитељству. Деца која су у хранитељству су високоистрауматизована и треба им стручна подршка и овај Центар је посвећен њима и даћемо све од себе да покажемо да је ово најквалитетнији вид бриге.

Драгана Килибарда

Суботички Центар за породични смештај и хранитељство је један од три која су планирана у Војводини. Први међу њима основан је у Новом Саду, чији стручњаци помажу колегама. Тако је данас у Плавој сали одржано промовисање услуге повременог породичног смештаја за децу и младе.

Између осталог, радимо на јачању капацитета хранитеља који брину о деци са сметњама у развоју или за преузимање улоге ургентног хранитеља, у случајевима када дете мора да буде хитно збринуто. Данас реализујемо обуку о услузи повременог породичног смештаја, која је намењена биолошким породицама које брину о детету са сметњама у развоју, а чији је циљ спречавање измештања детета из биолошке породице. О детету тако повремено преузима бригу привремени хранитељ, кога препоручују биолошки родитељи – казала је Јелица Марић из Центра за хранитељство и усвојење Нови Сад.

Центар за породични смештај и хранитељство налази се на адреси Трг слободе 3, где се некада налазила Национална служба за запошљавање Филијала Суботица.

Извор: Subotica.com