Једно удружење за свеобухватну подршку особама са инвалидитетом

Остваривање права из области социјалне заштите, као што је становање уз подршку, те радно ангажовање, највећи су проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом у Суботици, Бачкој Тополи и Малом Иђошу, због чега је данас одржан састанак у организацији Севернобачког округа како би се пронашло решење за превазилажење ових потешкоћа, а које би могло да буде у формирању једног кровног удружења за свеобухватну подршку особама са инвалидитетом.

У Суботици постоји Мрежа организација за пружање подршке особама са инвалидитетом која окупља чак 11 удружења која се, уз одређене специфичности, баве проблемима наших суграђана са инвалидитетом, а по речима Снежане Маравић из Удружења “ЗаЈедно”, сва удружења имају исти циљ, али и исту муку.

Сваки родитељ без обзира на то коју врсту сметње његово дете има, на крају, када дође у неке одређене године, брине шта ће бити са његовим дететом, где ће се налазити и ко ће се о њему бринути – рекла је Маравић, додајући да иако сарадња између свих удружења постоји, она треба да се подигне на виши ниво. – Једино заједничким снагама можемо доћи до одређеног циља и квалитетних резултата, а временом ћемо видети који модел се у Суботици може најбоље имплементирати и заживети.

Један такав модел је као пример добре праксе на данашњем састанку представио Радован Радуловић, оснивач и председник Удружења “Воља за животом” из Велике Плане, које постоји већ 20 година и поседује лиценце за пружање услуга личног пратиоца, персоналног асистента, дневног боравка, као и становања уз подршку.

Ми смо започели услугу становање уз подршку, купили и адаптирали кућу где живи 11 корисника, а људи који живе у тој кући имају свој мали породични бизнис. Направили смо халу за прераду воћа и поврћа, фарму кокошака и да сутра нека друга власт или било ко не жели да подржи становање уз подршку, сви они могу да живе од свог породичног бизниса – објаснио је Радуловић, чије Удружење има и планове за будућност. – Имамо у плану још пет таквих кућа, јер такве имамо потребе по локалном плану и нашим стратешким планирањима. Планирамо да направимо још пет кућа од којих ће свака имати своју јединицу и свој породични бизнис, тако да једна кућа зависи од друге и на овај начин планирамо да збринемо око 100 корисника.

Састанак под називом “Друштвени дијалог” организовао је Севернобачки округ, а њему су присуствовали представници локалних самоуправа, јавног и цивилног сектора из Суботице, Бачке Тополе и Малог Иђоша. Kако је истакао начелник Бојан Шоралов, састанаку су претходили разговори са родитељима деце са инвалидитетом, као и посета Удружењу “Воља за животом” у Великој Плани како би се што боље упознали с њиховим начином рада, а план је да у будућности и наш округ добије једно кровно удружење које ће се бавити проблемима особа са инвалидитетом.

Оно што је била моја критика свим удружењима, која одлично раде, јесте да имамо 11 удружења која се баве проблемима особа са инвалидитетом и она су добијала одређена средства од локалне самоуправе, а то је, по мом мишљењу, расипање новца. Не можемо на 11 места да плаћамо струју, воду, књиговођу и све остало, већ треба да их објединимо, да све буду под једним кровом и да то једно удружење функционише онако како функционише у Великој Плани. Дакле, ако имамо пример добре праксе, треба да га спроведемо и код нас, и да једно удружење, уместо 700 или 300 хиљада динара, колико сад добијају, добије 11 или 12 милиона динара – поручио је Шоралов.

Извор: Subotica.com