Сигурним кораком до хранитељства, уз нове надлежности

У Центру за породични смештај и усвојење Суботица веома је живо ових дана. У оквиру Фестивала менталног здравља, 16. октобра биће одржана радионица за децу и младе на тему “Разуми ме срцем”, а неколико дана касније, 20. октобра, у просторијама Центра биће одржана и панел дискусија под називом “Емпатија кроз призму хранитељства”. Такође, нови циклус обука “Сигурним кораком до хранитељства” почео је у понедељак, 9. октобра, за кандидате из Суботице, Малог Иђоша и Кикинде, а радионице се одржавају у просторијама Центра за породични смештај и усвојење Суботица. Нови циклус обука “Сигурним кораком до хранитељства” је почео и за кандидате из општина Сомбор, Оџаци, Апатин и Кула, те се радионице одвијају у Месној заједници СОмбор.


Новина у раду је да је суботички Центар за породични смештај и усвојење Суботица од 4. октобра преузео део надлежности из области хранитељства од Центра за социјални рад општине Мали Иђош, те ће ова установа убудуће пратити функционисање хранитељских породица и наставити са радом на унапређењу квалитета услуге породичног смештаја за децу и младе на територији града Суботице и општине Мали Иђош.


Иначе, у Центру за породични смештај и усвојење из Суботице реализује се током године низ активности којима је циљ да се, кроз остваривање партнерског односа са хранитељима, јачањем њихових компетенција и развијање свести о хранитељству код становништва, обезбеди што већем броју деце прилику за раст и развој у сигурном окружењу.
Активности Центра обухватају учешће у свим поступцима заснивања хранитељства, од процене опште подобности породица за хранитељство, преко пружања подршке хранитељима и деци, до реализације едукативних обука и истраживања.